Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Waar komt mijn liefhebberij in (bepaalde) klassieke auto's vandaan?

9 maart 2012

Zoals op de vorige pagina beschreven, heb mijn autoliefhebberij dus niet bepaald van mijn ouders meegekregen. En ook was ik niet onder de indruk van de wagens van de buren, dokter of ooms. Wel waren zowel mijn vader als mijn moeder een uitzondering temidden van hun broers in hun onverschilligheid jegens de auto. De vader van mijn moeder was een enthousiast auto- en motorrijder, oom Herman was vrachtwagenchauffeur en neef André ook; André heeft mij een klein deel van zijn oude autotijdschriften geschonken na deze op voor mij mogelijk interessante onderwerpen (met name Engelse) te hebben doorgekeken en daar ben ik blij mee. Aan vaderskant waren bijna alle van de negen broers eigenlijk hypertechnisch. Oom Jan had in zijn oude kassen ongeveer 2,37 Citroëns DS staan en sleutelde en laste vroeger dat het een aard had. Maar ik ben er nooit bij geweest: het was meer dan 50 km weg en even de trein pakken lag niet zo voor de hand.

Kortom, behalve dat het in de familie zit, weet ik eigenlijk niet waar mijn autoliefhebberij vandaan komt. Ik denk dat het tamelijk autonoom totstandgekomen is: bepaalde wagens vond ik mooi qua vormgeving en techniek, ik merkte dat ik grote en sjieke auto's interessant vond en ze moesten stijl hebben en uitzonderlijk zijn. En comfort vond ik interessant en alles dat met 'sportiviteit' te maken had verafschuwde ik.

In ieder geval gaat mijn voorkeur bepaald niet gelijk op met de gemiddelde voorkeur van de autojournalist. Dus daar kan ik het ook niet van hebben. Alvorens stil te staan bij de wagens die ik als eerste mooi vond, daarom op de volgende pagina eerst iets over de discrepantie tussen autoliefhebberij en de nauwelijks verholen eenzijdige berichtgeving van de gemiddelde autojournalist.

> Volgende pagina:   Autobladen zijn eenzijdig. En ik ook …

Stoptreinmaterieel 1964

Als bezitter van de OV-kaart reisden wij vanaf station Alphen aan den Rijn altijd met het stoptreinmaterieel '1964'. Weinig comfortabel maar met een sympathieke uitstraling. Of eigenlijk weet ik van jongs af aan niet beter en dat maakt toch dat je het gaat waarderen.

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart