Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Nieuws over de 'Corneliusbasiliek': de kerk van Rens Swart in Welberg

Abonneer je op de nieuwsbrief of neem contact op: klik hier!

Even bijpraten

28–31 december 2021

2021 was een buitengewoon hectisch jaar. Er is hard gewerkt aan de Corneliusbasiliek, aan allerlei klussen waarover ik graag nou zou willen schrijven en mijn honderden foto's zou willen laten zien. Ik heb, een jaar na de zware verhuizing van alle opgeslagen onderdelen en apparatuur plus elf auto's of wat daarvoor door moet gaan uit de bedrijfshal in Dongen, nu ook mijn privéspullen verhuisd. Maar de sacristie is nog lang niet bewoonbaar, het 22 vierkante meter grote pastorieke gelukkig wel. Ondertussen heb ik nog wat afleidend werk gedaan zoals spots op het priesterkoor en de zithoek daar, dubbel glas geplaatst in het pastorieke, Caspar heeft geholpen de schoorsteen van de sacristie te slopen, een toegang tot het stookhuis gemaakt en de corridor naast de kerk van 'nieuwe' poortdeuren voorzien gemaakt van bankenvlonders, en nog vele andere klussen.

(Als je zo'n gebouw als dit dertig jaar door de tijd wilt helpen, kun je niet anders dan superzuinig zijn. Dus hergebruik en tweedehandsjes. Een sport op zich.)

De komende afleveringen wil ik graag wijden aan de eenvoudige kerkbanken die ik eindelijk kwijt wil, de originele 'industriële' kerkverlichting die ik ook verkoop, vooral om de renovatie van een deel van het dak te betalen, ik heb een geweldig diepgaand en dramatisch verhaal over het kerkdak waarvoor ik dringend fondsen zoek, enzovoort. O ja: ik wil binnenkort een jaaroverzicht over mijn vliegende en kruipende kerkbeesten schrijven!

Wacht, je wilt natuurlijk weten hoe het er nu zo'n beetje uitziet. En ik wil graag laten zien wat mij inspireert als ik 's avonds in de pikdonkere basiliek rondloop. Speciaal voor de hooggevoeligen onder u heb ik wat sfeerfoto's gemaakt waarbij ik alles wat op de kerkvloer staat buiten beeld laat – ik bedoel opdat u geen hartverzakking krijgt of de oliebollen weer naar buiten komen.

Het allermooist aan dit fraaie gebouw, met zijn architectuur van een door paraboolbogen geleed schip, ook objectief uit architectuurhistorisch en religieusarchitectonisch-esthetisch oogpunt, zijn de stenen gewelven. Twee jaar geleden al heb ik een verlichtingsplan gemaakt en berekend, waarbij de verlichting van de gewelven de hoofdrol speelt. Let wel: in de Corneliuskerk zoals die bestond tot ik hem verwierf, speelde dat totaal geen rol, het ging er bij de toenmalige verlichting alleen om dat je niet struikelde, dat je je boekje kon lezen en kon zien welke pastoor jou tot de orde riep. Een deel van de gewelfverlichting heb ik een half jaar geleden aangelegd, het is dus nog lang niet zoals ik bedacht had. Maar dat geeft met zijn strijklicht en licht-donker-effecten juist wel een fraai schilderachtig beeld. Kun je je voorstellen dat ik daar uren naar kan kijken? Zeker in het echt, met een overrompelender 3D-effect dan op een foto?

De sfeervolle gewelfverlichting van de Basiliek van Welberg

In augustus 2021 heb ik voor de lol een niet-urgente klus gedaan: ik heb verlichting achter de gordelboog van de viering gemaakt die niet alleen mijn zithoek op het priesterkoor gezellig verlicht, maar omdat ik nu toch op zes meter hoogte op de steiger stond, heb ik ook een deel van de geplande spots op de triomfboog gemaakt. Die fraaie schildering kreeg in de Corneliuskerk toen hij nog als kerk in gebruik was hoogstens een beetje vies groenblauw strooilicht te verduren. Mijn ontwerp bleek niet goed te werken, waarover later (binnen zeg drie jaar) natuurlijk meer, maar het ter plekke gewijzigde ontwerp voldeed. De helft van die verlichting is nu aangelegd, dus je kunt nu vooral Adam en Eva met de slang die Eva verleidt bewonderen en het citaat uit Genesis dat wijselijk niet in het Nederlands is vertaald: "zij zal uw kop vermorzelen" en dat soort hedendaags taalgebruik.

Links zie je nog net de zes meter lange frontpijpen van Noortje. De absisgewelfschildering van Maria en de aartsengel Gabriël is hier schaars verlicht. Ik heb de halogeenschijnwerpers (een heel efficiënte manier om geld te verbranden) vervangen door LED-balken, maar als de kerk heel donker is, is het geweldig om de absisschildering uit het halfduister een beetje te zien oplichten, dus daar heb ik gelijk een aparte kleine spot voor gemaakt achter de triomfboog.

Hieronder zie je de (niet helemaal definitieve) LED-balkverlichting op de absisgewelfschildering en de zithoek met zijn eigen verlichting. Ook zie je links de speeltafel waarop ik kan studeren. Ik heb trouwens op een zondag in oktober 2021 twee missen en de vespers in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch gespeeld en daar moest ik flink voor studeren. Verder zie je een fraaie Engelse antieke klok en twee neogotische flambouwen die ik in Antwerpen redde uit de handen van de pastoor die ermee naar een opkoper op weg was.

De zithoek orgel en absis van de Basiliek van Welberg

Links op het priesterkoor de ingekorte armenbanken die ik te koop aanbied. Als jullie mij niet op die manier wilt steunen, dan slopen we het herbruikbare timmerhout eruit en de rest zullen we dan economisch omzetten in warmte.

Het is best uit te houden in het gezellige kleine pastorieke

Niettemin. Met een infraroodpaneel was het hier wel uit te houden maar toen de temperatuur tot onder de 14° daalde waren als je stilzit ook drie truien niet voldoende. Ik heb toen mijn werkplek ingericht in het door elektrische radiatoren verwarmde 'pastorieke'. Klein maar gezellig, nietwaar? In de kerk dook de temperatuur een paar dagen geleden onder de 7°, met die idiote oudejaarshitte is het er nu alweer 10°.

Kerststerverlichting in een galmgat van de Basiliek van Welberg

Een kerstster in de toren

Ik heb wel eens overwogen kerstverlichting in de toren van de Corneliusbasiliek te hangen. Het leek me leuk, maar ik zou er zoals gebruikelijk eens goed over moeten nadenken en ik heb nog genoeg te doen, dus ik schoof het idee terzijde. Tot klusmaat Caspar en ik plotsklaps op 10 december 2021 besloten iets te maken. Terwijl Caspar aan de slag toog met latten en gaas, ging ik op pad om kerstverlichting te scoren. Halverwege de middag waren we zover dat we de kerstster, want dat is het, konden plaatsen, hoog in een van de galmgaten van de toren.

Kerststerverlichting in een galmgat van de toren van de Basiliek van Welberg

Zie voor meer foto's en het hele verhaal over de lonkende bonte kerstster in het galmgat van de basiliek van Welberg de logboekpagina over de torenkerstster!

Ik hoop dat je er blij van wordt en ik wens je een zalig uiteinde en een gelukkig 2022!

De wel van Welberg: een raadsel

28 december 2021

Welberg, waar komt die naam eigenlijk vandaan? Ik heb geprobeerd wat informatie te vergaren over de geologische achtergronden van mijn dorp. Ongetwijfeld zijn er Welbergenaren die er veel meer van weten: ik kom graag met ze in contact want ik heb redenen om hier nieuwsgierig naar te zijn.

Opwellend vocht in de vloer van de Corneliusbasiliek: de wel van Welberg?

Welberg, dat is zonneklaar: die dorpsnaam moet wijzen op wel of kwel (uit de grond omhoog komend water) op of rond een berg (een verhoging in het landschap, Nederlanders mogen graag overdrijven). Is het bekend dat hier sprake is van kwel of wel? Heeft de kwel iets met de Brabantse Wal te maken? Hoe dan ook: er komt vocht omhoog door de vloer van de Corneliusbasiliek en dat is op zich al vreemd, zeker omdat de kerkvloer drie meter hoger ligt dan de nabijgelegen Boomvaart. Ik zou graag willen weten of dat te maken heeft met de 'wel' van Welberg.

Lees verder op de pagina over de natte vloer en de wel! Bewonder de foto's en meld het me als je iets meer weet.

Presentatie van het definitieve boek over Janske Gorissen op 10 september 2021

31 augustus 2021

Jemig, u zult de kluts wel kwijt zijn want u hoort niks van mij! Al een half jaar niet! Drie berichten dan nu, hoewel er 46 dingen te melden zijn.

Het omslag van het nieuwe boek over Janske Gorissen, tsja, lijkt mij smakeloos

Hierbij wijs ik u op de presentatie van HET definitieve, wetenschappelijk verantwoorde boek over Janske Gorissen, op 10 september 2021 in de Sint-Gummaruskerk Steenbergen. Ik heb die uitnodiging voorzien van enig commentaar, want met name het omslag lijkt mij tamelijk smakeloos. Zie hier de pagina over de presentatie van het boek van prof. Peter Jan Margry over de pagina's met betrekking tot Janske Gorissen.

Behalve over het nieuwe boek heb ik ook een pagina geschreven over de hele geschiedenis van de Mariaverschijningen en devotie rond Janske Gorissen in de jaren dertig en veertig. Kijk maar eens hier.

Maar lees vooral ook dit: het lijkt mij dat je bij een kritische, analytische blik op hetgeen er op de Welberg in die tijd rond Janske Gorissen gebeurd is, je je goed moet realiseren dat dit een exponent is van het diepgaande geloofsleven waarvan grote delen van de katholieke maatschappij in de eerste helft van de twintigste eeuw doortrokken waren. En het is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Welberg! Zie mijn preek op deze pagina!

Schildering van Onze-Lieve-Vrouw van Welberg zoals ze verscheen aan Janske Gorissen in Welberg

Ik woon nu officieel in de Corneliusbasiliek – is die bewoonbaar dan?

31 augustus 2021

Sinds 22 juli 2021 woon ik officieel in de Corneliusbasiliek! Nou ja, in het bijgebouwtje. Ik ben al maanden bezig de bijgebouwen bewoonbaar te maken. Het idee is altijd geweest de sacristie, een mooie grote ruimte met een grote donkere zolder, te verbouwen tot woonhuis, met daarbij de Jozefkapel als afgescheiden verwarmd deel van de kerk als kantoor. Ik zou in de kerk dan een wat ik noem 'zomerkamer' maken, een zithoek met kantoorplek waar ik kan verblijven buiten het stookseizoen.

Ik zou de vloer van de sacristie vervangen door een betonvloer met vloerverwarming, aangedreven door een warmtepomp, de dakbedekking zou ik vernieuwen en het dak isoleren, boven een badkamer maken, beneden een toilet en een keuken, enzovoort. Maar omdat ik geen kans zie de grond achter de kerk te ontwikkelen, kan ik geen grote investeringen doen. We doen het dus wat eenvoudiger.

De sacristie aan het begin van de werken

Maar daar wil ik niet op wachten! Zodra ik anderhalf jaar geleden de kerk had, ben ik begonnen het bijgebouwtje rechts naast de kerk, het 'pastorieke', op te knappen en bewoonbaar te maken. Er was een keukentje met een close-in-boiler en elektrische verwarming. In mei 2021 begon ik het volledig bewoonbaar te maken. Ik kreeg hulp van Caspar, een glas-in-loodliefhebber die houdt van kerken én van klussen. We hebben het toilet verplaatst om in de vrijgekomen ruimte een badkamertje te maken. We hebben hebben elektra, waterleidingen en afvoeren gemaakt voor een wasmachine en kookplaat. Het pastorieke is op deze manier dus feitelijk een eenkamerwoninkje!

We hebben de waterleidingen voor koud en warm water (o ja, ik heb ook een elektrische boiler geplaatst) ook naar de keuken doorgetrokken en … nu we toch bezig zijn … ook maar gelijk door de 44 cm dikke kerkmuur zodat er in de zijbeuk van de kerk nu een uitstortgootsteen is. Ook is de elektra drastisch uitgebreid.

Er is een arsenaal aan warm- en koudwaterleidingen in de kerkmuren aangelegd

Nu dit is gebeurd, werken we verder aan de sacristie. Maar ook nog aan vele andere deelprojecten, je kunt hier zeker 48 uur per etmaal aan de slag!

Dit was eigenlijk niet de bedoeling, maar omdat we de sacristie moesten ontruimen, heb ik voorlopig de genoemde 'zomerkamer' ingericht op het priesterkoor, dat ik eigenlijk vrij wil houden voor andere activiteiten. Er is een zithoek met uiteraard gebruikt meubilair met een verhaal, een kantoorplek en ook nog een speeltafel, die ik nu alleen voor het aansturen van een 'computer-orgel' gebruik.

De voorlopige zithoek en werkplek op het priesterkoor van de Corneliusbasiliek

Zithoek met uitzicht op de sfeervol verlichte kerk, hoewel de foto is gemaakt met het overvloedige licht van de nieuwe LED-stralers. Het bankstel komt van mijn ouders, dat vind ik leuk; de bank met het gesneden eikenhout komt via marktplaats van een keurige oude dame. Mooi gemaakt, bijzonder, daar hou ik van.

De voorlopige zithoek en werkplek op het priesterkoor van de Corneliusbasiliek De voorlopige zithoek en werkplek op het priesterkoor van de Corneliusbasiliek

Ontwikkeling bouwkavels afgeketst

31 augustus 2021

De ontwikkeling van de grond achter de kerk tot woningbouwlocatie gaat niet door. Ik krijg het niet rond en dat heeft grote financiële consequenties voor het onderhoud aan de Corneliusbasiliek, want dat zou ik met de opbrengst betalen. Ik schreef op de welkomstpagina destijds "als dit niet lukt, dan ben ik bang dat ik de strijd om de Corneliusbasiliek voor verder verval te behoeden uiteindelijk ga verliezen …" Moeilijk wordt het zeker, al was het maar omdat ik al anderhalf jaar wacht op offertes van restauratiebedrijven. Maar ik heb wel plannen … iets met zonnepanelen en zo. Binnenkort meer, ga alvast maar sparen! Doe ik ook!

De weelderige tuin achter de Corneliusbasiliek

Kerkbeesten: spinnen, vleermuizen en … onze kerkuilen!

11 februari 2021

Een groot, verlaten, oud gebouw staat nooit helemaal leeg. Hele legers aan dikke spinnen blijven er hun webben spinnen, muizen jagen door de krochten, vleermuizen bevolken de zolders, duiven raken er verdwaald, kauwen kletsen dat het een aard heeft en … als je geluk hebt verblijven er prachtige beschermde diersoorten als de kerkuil!

In de Corneliuskerk is dat niet anders. Razend interessant zijn met name het koppel kerkuilen dat er blijkt te huizen en er vorig seizoen ook drie jongen heeft grootgebracht! Joepie, mooi beest, beschermd en zo!

Een van de drie kerkuiljongen in de nestkast Een van de kerkuilen op het gewelf

Maar … dat heeft zo zijn prijs. Want die beesten maken er een ontzettende zwijnenstal van. Dat is niet leuk én niet goed voor het behoud van het monument. Wat te doen?! Lees, kijk en huiver en laat je gedachten er eens over gaan!

Wat een smerige bende op het gewelf van de viering

Maar de kauwen kunnen er ook wat van! Die gezellige druktemakers houden ervan de zaken lekker te stofferen. Een kubieke meter takjes en zooi!

De kauwen hebben hier een paar kubieke meter takjes naar binnengesjouwd

Lees het hele bericht en bewonder en gruwel bij de beelden op de speciale kerkbeestenpagina!

Hoe was de Burendag? & zijn je kerkbanken uitverkocht?

26 september 2020, scr 28 december 2020

U hebt drie maanden niets van me gehoord, dus tijd voor een summiere actualisatie. Welbergenaren zullen me heftig en langdurig zwaar hebben zien sjouwen dus ik zal wel verhuisd zijn, maar ze vragen ook naar hoe het met de burendag is afgelopen.

Nou, het was gezellig. Ik schat dat er ongeveer 45 mensen zijn geweest, verdeeld over de hele dag. Er was genoeg te kletsen dus ik heb er nauwelijks foto's van. Ik had een tafeltje neergezet met wat informatie en natuurlijk de oproep je aan de Corona-regels te houden. En de aanmoediging een bank te kopen of wat te doneren om het hele feest betaalbaar te houden.

Burendag september 2020 in de Corneliusbasiliek

Vier bezoekers bekijken de informatie op de tafel, waarvan de poten worden gevormd door 12 van de 120 emmers mortel … Ook de kerkschat en andere interessante voorwerpen waren te bewonderen. En twee van de kerkbanken vonden een nieuwe eigenaar! Ja, hij is ruim zes meter lang smiley

Burendag september 2020 in de Corneliusbasiliek Burendag september 2020 in de Corneliusbasiliek

Lees hier verder voor een korte impressie van de Burendag!

Vloer is af, verhuizing is achter de rug!

september 2020, scr 28 december 2020

De afgelopen maanden heb ik keihard gewerkt om de vloer in de kerk klaar te maken. Dit was nodig omdat ik moet vertrekken uit de bedrijfshal in Dongen. Een paar dagen vóór de Burendag heb ik met Ad en Sabine de egalisatiebetonvloer in het noordelijke schipvak gegoten; de dag na de Burendag met Sabine die op de zuidelijke helft van het schip. Het uitknobbelen van welke oplossing ik voor het afwerken van de ruwe betonvloer het beste kon kiezen, was verdraaid lastig. Maar het is heel mooi geworden, zeker ook de steenrode kleur die ik verkreeg door het bijmengen van zorgvuldig afgewogen rode kleurstof. Ik ga je hier later meer van laten zien.

Het gieten van de egalisatiebetonvloer in september 2020 in de Corneliusbasiliek Het gieten van de egalisatiebetonvloer in september 2020 in de Corneliusbasiliek

We hadden 120 emmers van elk 20 kilogram droge mortel te verwerken, oeps … 2400 kilo! En elke helft zonder te pauzeren om 'aanzetten' te vermijden! Een aangemaakte mengkuip weegt 25 kilo en die giet en spatel je netjes uit om de tevoren bepaalde laagdikte te krijgen.

Het gieten van de egalisatiebetonvloer in september 2020 in de Corneliusbasiliek

Ik vond dit zelf ook wel een net overhemd maar ik werk nogal veel met mijn ellebogen en dat leidt onherroepelijk tot verlies van materie.

Toen moest ik als de sodemieter aan het verhuizen, want de deadline van mijn voormalige compagnon voor de bedrijfshal in Dongen naderde met rasse schreden. Vanaf die datum zou ik (veel) huur moeten betalen voor de hal die ik tot dan voor de helft in eigendom had en ik weet wel leukere manieren om geld te verbranden!

(Een aparte pagina met tekst en uitleg en foto's is er (nog) niet.)

Een basiliek met mooie nieuwe vloer, nu nog leeg dus … foto's!

2 oktober 2020, scr 31 december 2020

In alle stress om de betonvloer klaar te krijgen en vervolgens te beginnen met de verhuizing, vergat ik bijna om te genieten van de basiliek nu hij nog bijna maagdelijk leeg is. Ik besloot deze situatie vast te leggen, nu kan het nog! In het bijzonder ook de nieuwe rode maagdelijke vloer. Ook wilde ik de steiger nog verzetten naar achterin de kerk en ik besloot al doende daarop te klimmen en rond te klikken.

Het nog lege interieur van de Corneliusbasiliek na het leggen van de betonvloer

Ik heb bewust een ruime selectie gemaakt, kan kun je zelf beslissen welke echt de allerallermooiste is smiley Zie de link hieronder.

Het nog lege interieur van de Corneliusbasiliek na het leggen van de betonvloer

Ook heb ik foto's gemaakt bij avond, met de bestaande zijbeukverlichting en een enkele LED-spot die ik na het nemen van proeven heb geselecteerd voor het aanlichten van het gewelf. De bedoeling is de schipgewelven met achttien van die spots te verlichten en daarnaast de zijbeuken met een ander type spot en koor, triomfboog en absisgewelf met weer andere typen. Daardoor heb je in principe voor de sfeer geen hoofdverlichting meer nodig, maar die is met grote LED-lampen wel voorhanden: op vol vermogen 20% zuiniger maar tweeëneenhalf keer zo krachtig als de oude verlichting en terug te dimmen tot een tiende.

Het nog lege interieur van de Corneliusbasiliek na het leggen van de betonvloer

Zie voor meer dan zestig foto's de fotopagina.

De verhuizing

oktober 2020, scr 28 december 2020

De verhuizing van al mijn spullen naar de Corneliusbasiliek had nogal wat voeten in de aarde

De verhuizing van mijn auto- en orgelonderdelen van de bedrijfshal in Dongen naar de Corneliusbasiliek in Welberg was eh … een uitputtingsslag! Het vergt, zeker als je 90% in je eentje doet, naast een fysiek vooral ook een gigantisch mentaal uithoudingsvermogen. Oplettende lezertjes zullen reeds hebben opgemerkt dat de nieuwe eigenaar van de Corneliusbasiliek een nogal optimistische natuur heeft. Dat is juist! Maar ook een optimist kan te ver gaan! Ik weet precies wat ik in de loop der jaren verzameld heb en wat ik er allemaal mee zou doen, mocht ik 150 jaar oud worden, maar als je dat allemaal zorgvuldig moet inpakken, op pallets zetten, transporteren, sjouwen, opstapelen en neerzetten in deze toch tamelijk kleine kerk, dan blijk ik toch wel achterlijk veel verzameld te hebben …

Ondertussen waren er ook een paar dingen die tegenvielen, potverdriedubbeltjes. Ik zal via een kleine selectie van mijn onthullende foto's en de bijbehorende nog niet eens zo wijdlopige teksten een tip van de sluier oplichten. Zie daarvoor de logboekpagina die ik over de verhuizing heb gemaakt. Maar ach, alles is verhuisd. Ik kan de vervelende kwestie van de bedrijfshal achter me laten en lekker onderuit van mijn spulletjes genieten in dit schitterende gebouw! Nou ja, er is nog wel wat op te ruimen.

De verhuizing van al mijn spullen naar de Corneliusbasiliek had nogal wat voeten in de aarde De verhuizing van al mijn spullen naar de Corneliusbasiliek had nogal wat voeten in de aarde De verhuizing van al mijn spullen naar de Corneliusbasiliek had nogal wat voeten in de aarde

Zie dus de logboekpagina die ik over de verhuizing heb gemaakt.

Gelukkig nieuwjaar!

1 januari 2021

Ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar, een succesvol, genietbaar en bovenal gezond 2021!

Ik stuur je hierbij een mooi sfeerplaatje met de Corneliusbasiliek en een stukje Welberg in de sneeuw vanuit een ongebruikelijk gezichtspunt. Ik kreeg de foto, gemaakt in december 2010 vanuit een hoogwerker, van Walter Vos, de Welbergse bouwkundige met wie ik regelmatig contact heb over de kerk. Walter is niet vies van een hoogwerker, sterker nog: toen hij met zijn broer in november 1991 het kruis terug op de toren had gezet, stapte hij uit de hoogwerker, op de armen van het kruis, om de haan naar zijn hoge plek te begeleiden, met een waterpas in de hand om te zien of de haan wel met alle winden zou willen meewaaien. En dat doet hij nog steeds! Hij wel, maar ik niet! (ik bedoel: ik stap niet uit een hoogwerker op 40 meter hoogte smiley).

Welberg met de Corneliusbasiliek in de sneeuw, december 2010. Foto Walter Vos

Achter de kerk zie je de voormalige kleuterschool, het voormalige voetbalveld, de begraafplaats, het huidige hondenveldje, de Laurentiusdijk en linksboven de bocht in de provinciale weg naar Dinteloord.

Van harte welkom in de Corneliusbasiliek op Burendag! & kerkbankverkoop!

Een aantal van de banken die Rens graag een nieuwe bestemming geeft

20 september 2020

Zaterdag 26 september 2020 is het 'Burendag', een jaarlijks evenement georganiseerd door het Oranjefonds en Douwe Egberts om het onderlinge contact tussen buurtbewoners te bevorderen (https://www.burendag.nl/vier-burendag).

Eigenaar Rens Swart stelt de 'Corneliusbasiliek', zoals hij de kerk gedoopt heeft, op Burendag open voor belangstellenden. Dan kunt u eens een kijkje nemen om te zien hoe de kerk er nu bij staat en kennismaken met Rens. Rens heeft de afgelopen maanden onder meer onderhoud gedaan, het 'pastorieke' bewoonbaar gemaakt, de verlichting vernieuwd en de banken en vlonders gedemonteerd en is nu keihard bezig met de vloer omdat hij binnenkort wil verhuizen.

De eiken kerkbanken bewaart Rens allemaal zorgvuldig, maar hij heeft besloten de vuren banken weg te doen. Dus als u een mooi aandenken aan de Corneliuskerk wilt, grijp uw kans! De meeste banken zijn ongeveer zes meter lang … als u het echt wilt en er zijn geen andere belangstellenden, hebben we een cirkelzaag bij de hand. Veel simpeler zijn de kinderbanken of armenbanken en daar zijn er heel veel van. Als u er daar een van wilt hebben: doe een bod! Van de gewone kerkbanken zijn er niet veel dus als u er beslist een wilt hebben, stuur Rens dan even een berichtje.

Want dat is de bedoeling: de kerkbanken zullen te koop zijn. Veel Welbergenaren dragen de Corneliuskerk een warm hart toe en zo kun je Rens helpen de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de kerk te laten doen, hij kan het niet allemaal zelf. De belangrijkste klus is de reparatie van het dak.

Zie deze pagina voor een beschrijving en plaatjes van de banken die ik graag kwijt wil.

Er zijn ook nog enkele veren van onze eigen kerkuil die je voor een symbolisch bedrag op je schoorsteen kunt hangen. Of wat dacht je van de 'Kerkschat van Welberg': meer dan 60 munten die Rens bij het demonteren heeft gevonden onder de banken en vlonders?! Bijdragen aan het voortbestaan van de Cornelius kan ook door klinkende munt of ritselend papiergeld te droppen in de speciaal daarvoor weer in gebruik genomen offerblokken! Speciaal voor de moderne mens zullen we ook een QR-code aanbieden.

We doen het coronaproof: als we ons allemaal aan de adviezen houden, bent u hartelijk welkom. Houd 1,5 meter afstand, kom niet in drommen tegelijk en gebruik de gehele breedte van het kerkportaal. We hebben een paar extra maatregelen: we hebben geen eten en drinken, u kunt niet naar het toilet en niet naar boven of de toren in.

Wat: zie de website, https://rensswart.nl/corneliusbasiliek/nieuws.php
Waar: Corneliusbasiliek, Kapelaan Kockstraat 44, 4651 XE Welberg
Wanneer: Zaterdag 26 september 2020 van 14 tot 17 uur
Wie: Rens Swart, corneliusbasiliek@rensswart.nl, 06 28 33 45 94

Een eerste stukje logboek: de klok repareren, een muur stofzuigen maar vooral de vlonders op de vloer in mootjes zagen

De vloer zonder banken maar nog met drie van de vier vlonders

32 augustus 2020

De 'Corneliusbasiliek' is de plek waar ik nu emmertjes zweetdruppels achterlaat. Ja, het is nogal een klus, een groot monumentaal gebouw met een netto vloeroppervlak van 710 vierkante meter verbouwen is even iets meer dan je woonkamer van 50 m2, zeker omdat ik bijna alles in mijn eentje doe. Ik heb een plan en ook al denk ik er veel over na, toch kom je onvermijdelijk details tegen waar je oplossingen voor moet bedenken. Maar de kerk is zeker niet alleen een probleem, of laten we zeggen uitdaging, het is ook een genoegen.

Al doende in de kerk vertel ik in gedachten het verhaal, ik heb er tijd genoeg voor tijdens de inspanningen. Maar om het vervolgens zo op te schrijven, zo compleet, weloverwogen, goed geschreven en instructief geïllustreerd als ik me voorstel, dat lukt me niet, dat had ik kunnen weten, er gaan immers maar 48 uur in een etmaal.

Daarom koos ik ervoor een stukje logboek voor je te schrijven. Niet chronologisch vanaf het begin, mijn georganiseerde welgeschreven ideaal, welnee: daar is het veel te laat voor. Maar vanaf twee weken geleden tot nu aan toe. De afgelopen weken ben ik vooral met de vloer bezig geweest: ik moet immers in oktober verhuisd zijn en oplettende lezertjes weten hoeveel spullen ik heb. Maar er komen altijd klussen tussendoor, zowel dingen die niets met de vloer te maken hebben, zoals de klokken, als dingen die óók nodig blijken.

Lees mijn logboek hier, rijk geïllustreerd met foto's.

Ik moet nu flink doorwerken, maar het schiet op

Corneliuskerk

De stampbetonnen vloer die onder de vlonders tevoorschijn komt, blijkt weliswaar sterk genoeg voor auto's en heftruck, maar erg ruw en inegaal. Als je hem op den duur wilt vervangen door een vlakke vloeistofdichte vloer met (voorbereiding voor) vloerverwarming, hoe ver moet ik dan gaan met hem nu te egaliseren? Dat moet wel vóór de verhuizing. Wat is wijsheid?

Corneliuskerk

Alle banken en knielbanken zijn nu losgemaakt van de vloer. De houtworm wordt bestreden en vervolgens worden ze met de heftruck (ze wegen 105 kilo) nauwkeurig opgestapeld in het noordertransept. Rechtsvooraan elektrabuis, installatiekabels, ouwe en nieuwe lampen, zaagtafel, gereedschap en de hele mikmak. Foto gemaakt op 14 juli 2020.

Corneliuskerk

De eiken banken worden bewaard in het noordertransept. Het is wel puzzelen hoe je ze handig en veilig op elkaar kunt zetten, zes op elkaar. Doordat de vlonder van de linkerkant van de viering reeds is verwijderd, is er wat bewegingsruimte met die zware lange dingen. Tevoren worden ze schoongemaakt en de houtworm wordt verzocht het hiernamaals verder onveilig te maken.

23 juli 2020

Ik had me voorgenomen een logboek bij te houden of dan in ieder geval af en toe wat op mijn website te schrijven zodat u als geïnteresseerde op de hoogte blijft. Dat logboek is er: elke week ben ik nu zo'n twee dagen in de Corneliusbasiliek en alles wat ik doe of constateer of opmeet schrijf ik voor mezelf op. Maar dat omschrijven naar iets wat publicabel is op de website is te veel werk.

In ieder geval ben je met de twee uitgebreide verhalen over waarom ik de Corneliuskerk kocht en wat ik er van plan ben te gaan doen al heel veel te weten gekomen, hoop ik.

Op bijna alle onderwerpen die in het menu hiernaast in grijs staan, heb ik flinke vorderingen geboekt. Waar ik nu vooral mee bezig ben: ik moet in september 2020 verhuizen omdat ik in oktober mijn huidige hal uit moet. Ik moet me tot hoofdlijnen beperken en flink doorwerken.

Ik heb veel gepiekerd over en onderzoek gedaan naar de vloer: dat is het belangrijkste dat klaar moet zijn. Het punt is kort samengevat: de huidige vloer is wel sterk genoeg, maar niet vlak en dicht genoeg, egaliseren en behandelen blijkt toch erg veel werk, dus dat wordt duurder en duurder, dus kan ik dan niet beter iets meer uitgeven en gelijk een nieuwe vloer met een voorbereiding voor vloerverwarming aanleggen? In een deel van de kerk (vanwege de kosten), bijvoorbeeld waar straks al mijn spullen komen te staan en ik daarna niet meer bij kan? Nee: dat wordt veel en veel te duur! Ik heb dus nu een minimumoptie voor de vloer bedacht die hopelijk toch goed genoeg is. Mocht ik met de verkoop van de kavels voldoende verdienen, dan kan de vloer alsnog deels worden vernieuwd.

Maar vóór ik met de vloer aan de slag kan, moeten de banken van de vlonders verwijderd worden, schoongemaakt en behandeld en opgeslagen in het noordertransept. Dat is veel en zwaar werk. Daarna moeten de vlonders worden verwijderd. Idem dito. Daar ben ik nu mee bezig.

Ondertussen ben ik nog met mijn kerkuilen in de weer, met de heftruck en de mogelijkheid hem op te laden, met het bestrijden van het ergste onkruid, en zijn de goten gedaan en heb ik de werkzaamheden aan de leien daken en loodwerk op een rij en zijn Monumentenwacht en leidekker voor inspectie respectievelijk offerte langsgeweest. Ook de nieuwe hoofdverlichting is grotendeels al aangebracht, maar nog zonder bedrading voor de dimmers.

Ideeën voor activiteiten in de Corneliusbasiliek

18 juli 2020

Aan de ene kant is de Corneliusbasiliek een private werkplaats waar ik lekker rommel kan maken. Aan de andere kant lijkt het me leuk de prachtige kerk af en toe open te stellen en de gelegenheid te bieden er activiteiten te organiseren. Mijn overwegingen hierbij heb ik uitgebreid op een rij gezet op de pagina 'activiteiten'.

Inclusief allerlei suggesties voor wat er mogelijk zou zijn. Misschien brengt het je wel op een idee? Laat het me weten!

Ik heb er ook opgemerkt dat het mooi zou zijn de Mariakapel in ere te herstellen en voor gebed beschikbaar te stellen als er in de kerk wat te doen is. Ook historisch gezien is het een belangrijke plek. Makkelijk wordt dat niet.

Hoe mijn fascinatie voor religieuze architectuur en de behoefte aan een bedrijfshal leidde tot de koop van de Corneliusbasiliek

26 juni 2020

De pagina over de koop van de Corneliuskerk is in het Nederlands vertaald. Een paar weken later was ook die over het gebruik van de kerk vertaald (raar dat dat meer tijd kost dan het schrijven zelf).

14 juni 2020

Het leek me leuk uitgebreid te vertellen hoe mijn levenslange fascinatie voor religieuze architectuur, gecombineerd met de behoefte aan een bedrijfshal, uiteindelijk leidde tot de speurtocht naar een kerk en de aankoop van de 'Corneliusbasiliek'. Omdat ik wereldwijd een paar vrienden heb die geen Nederlands spreken, schreef ik in het Engels, ik moet dit nog naar het Nederlands vertalen maar dat vind ik makkelijker dan andersom. Zie acquiring the Cornelius church.

Omdat ik mij niet kon inhouden heb ik een aparte pagina gemaakt over wat mijn eisen aan het gebouw zijn en hoe ik de Corneliusbasiliek ga gebruiken.

Ik moet nog de juiste foto's en bijschriften plaatsen en de pagina in het Nederlands vertalen.

Foto's van een paar bouwkundige problemen en andere klussen

8 juni 2020

De bouwkundige problemen waar de Corneliusbasiliek mee kampt heb ik denk ik aardig in kaart. Ik heb hiervan tientallen foto's gemaakt en enkele daarvan heb ik nu op de pagina met onderhoudswerkzaamheden ('werk aan de winkel') geplaatst. Niet schrikken!

Film en geluidsopname van de luidklokken van de Cornelius

17 april 2020

Zoals eerder gemeld, worden op inmiddels 900 plaatsen in Nederland de 'Klokken van Hoop' elke woensdagavond geluid. Ik zou het geweldig vinden 'mijn bronzen meiden', zoals ik de klokken liefkozend noem, hun diepe stem over Welberg te laten galmen. Tot onze spijt is mij dit niet toegestaan.

Maar … ik weet een creatieve oplossing, die misschien toch een beetje hoop geeft! Ik plaats hier een geweldige opname die is gemaakt vóór de kerk verkocht werd! Zodat je er tóch nog wat hoop uit kunt putten!

De microfoons hingen een paar meter boven de klokken maar niettemin overstuurt de opname toch nog iets. De opname begint met de uurslag. Daarna begint de kleine klok te luiden (Johanna, een a1) en na enige tijd komt daar de grote klok (Maria, een g1) bij. Johanna is met haar 405 kilogram wat slanker dan Maria met 571 kilo, maar ze klinken geweldig.

Je vindt de opname hier als mp3.

De luidklokken van de Corneliusbasiliek in Welberg 17m00 20,4 MB

Ik ben erg blij dat we die opname tenminste hebben! En hier is dan de film. Het is leuk dat hij begint met naar de klokken toe te klimmen vanuit de toren.

De Cornelius een basiliek?

3 april 2020

Je leest hier over de Corneliusbasiliek in Welberg. Nu zul je denken: "Corneliusbasiliek? Hoe komt dat zo? En wat is een basiliek?" De term basiliek refereert aan een pauselijke eretitel. Ik leg je dat op deze pagina precies uit. De Corneliuskerk heeft deze eretitel nooit gehad en zal hem, nu hij ontwijd is, ook nooit meer krijgen. Voor de Corneliusbasiliek in Welberg is het gewoon een creatieve naam voor een prachtig gebouw. Lees er hier meer over.

Webpagina's online, meld je aan om op de hoogte te blijven!

2 april 2020

Het leek me leuk om mijn verhalen met de Corneliuskerk, 'Corneliusbasiliek' zoals ik hem meestal noem, te delen met de mensen die er belangstelling voor hebben en dus op mijn website te zetten. Dat is misschien met name aardig voor de betrokken dorpsbewoners van Welberg. Ik ben er immers minstens anderhalve dag per week en ik werk keihard maar je ziet er niet veel van.

Op een avond in maart heb ik in een ruk een hoop tekst geschreven. Maar dat moet ik nu nog onderverdelen in logische pagina's, de html-code eromheen (ik maak de webpagina's die u nu leest met de hand, ik schrijf ze als computerprogrammeur!) en plaatjes en menustructuur.

Die menustructuur hiernaast (als je op Corneliusbasiliek klikt, klapt dat uit) laat zien wat er in mijn hoofd zit en wat ik daar in de loop van de tijd uit hoop te schudden. Het is allemaal nog een beetje eh … grijs :-)

Nu ik wereldkundig wilde maken dat ik op woensdagavond 1 april 2020 de klokken had willen luiden, heb ik in sneltreinvaart in ieder geval toch een openingspagina gemaakt plus een nieuwspagina.

Facebook heb ik bewust niet. Wil je op de hoogte blijven, stuur mij dan even een berichtje: klik hierop.

Klokken van hoop: klokluiden

Corneliuskerk

1 april 2020

Als teken van hoop en troost in deze tijd van ernstige crisis, heeft de Paradijskerk in Rotterdam het initiatief genomen om op woensdagavond om 19 uur een kwartier de klokken te luiden. Dit initiatief is door de Raad van Kerken overgenomen en heeft zich verspreid over honderden kerken in Nederland. Dit klokluiden heeft geen religieuze connotatie, al verbaast het natuurlijk niet dat Christenen vanwege het belang dat zij hechten aan naastenliefde hierachter de drijvende kracht zijn.

We kunnen elkaar niet zo makkelijk meer ontmoeten, nu het Coronavirus een serieuze bedreiging voor ons vormt. De mensen in de zorg en de wetenschap werken keihard en doen het risicovolle werk om de getroffenen zo goed mogelijk te verzorgen en de verspreiding van het virus af te remmen. Om elkaar tot steun te zijn, om elkaar in gedachten te ontmoeten en om hoop te putten uit dit eeuwenoude geluid van gemeenschapszin, luiden we de klokken. Ik zou dat vanavond ook graag doen in Welberg.

Jammer genoeg mag ik dat van de bisschop niet. De kerk is ontwijd en door de kerk te kopen heb ik me aan een heel stel regels te houden. D'r mag niks dat zou kunnen refereren aan religieuze symbolen of gebruiken. Daar hoort het luiden van de klok expliciet ook bij!

Dat laat onverlet dat het een heel mooi initiatief is om de Klokken van Hoop te luiden! Voorlopig geldt dit initiatief voor elke woensdag tot eind april. Voor meer informatie kijkt u op de website Klokken van hoop.

Wel nieuws maar geen tijd

8 maart 2020

Er is geen nieuws, behalve dat er heel veel te vertellen is over wat ik in ruim één dag per week sinds december 2019 in de Corneliuskerk gedaan heb. Ik houd er een logboek over bij, ook omdat ik daardoor orde in de chaos en enorme hoeveelheid informatie schep.

Ik zal dat gaandeweg, op de voor mij gebruikelijke onvoorspelbare chaotische manier, op deze website opschrijven en daarna berichten toevoegen.

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart