Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Nieuws over de 'Corneliusbasiliek': de kerk van Rens Swart in Welberg

Abonneer je op de nieuwsbrief of neem contact op: klik hier!

Van harte welkom in de Corneliusbasiliek op Burendag! & kerkbankverkoop!

Een aantal van de banken die Rens graag een nieuwe bestemming geeft

20 september 2020

Zaterdag 26 september 2020 is het 'Burendag', een jaarlijks evenement georganiseerd door het Oranjefonds en Douwe Egberts om het onderlinge contact tussen buurtbewoners te bevorderen (https://www.burendag.nl/vier-burendag).

Eigenaar Rens Swart stelt de 'Corneliusbasiliek', zoals hij de kerk gedoopt heeft, op Burendag open voor belangstellenden. Dan kunt u eens een kijkje nemen om te zien hoe de kerk er nu bij staat en kennismaken met Rens. Rens heeft de afgelopen maanden onder meer onderhoud gedaan, het 'pastorieke' bewoonbaar gemaakt, de verlichting vernieuwd en de banken en vlonders gedemonteerd en is nu keihard bezig met de vloer omdat hij binnenkort wil verhuizen.

De eiken kerkbanken bewaart Rens allemaal zorgvuldig, maar hij heeft besloten de vuren banken weg te doen. Dus als u een mooi aandenken aan de Corneliuskerk wilt, grijp uw kans! De meeste banken zijn ongeveer zes meter lang … als u het echt wilt en er zijn geen andere belangstellenden, hebben we een cirkelzaag bij de hand. Veel simpeler zijn de kinderbanken of armenbanken en daar zijn er heel veel van. Als u er daar een van wilt hebben: doe een bod! Van de gewone kerkbanken zijn er niet veel dus als u er beslist een wilt hebben, stuur Rens dan even een berichtje.

Want dat is de bedoeling: de kerkbanken zullen te koop zijn. Veel Welbergenaren dragen de Corneliuskerk een warm hart toe en zo kun je Rens helpen de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de kerk te laten doen, hij kan het niet allemaal zelf. De belangrijkste klus is de reparatie van het dak.

Zie deze pagina voor een beschrijving en plaatjes van de banken die ik graag kwijt wil.

Er zijn ook nog enkele veren van onze eigen kerkuil die je voor een symbolisch bedrag op je schoorsteen kunt hangen. Of wat dacht je van de 'Kerkschat van Welberg': meer dan 60 munten die Rens bij het demonteren heeft gevonden onder de banken en vlonders?! Bijdragen aan het voortbestaan van de Cornelius kan ook door klinkende munt of ritselend papiergeld te droppen in de speciaal daarvoor weer in gebruik genomen offerblokken! Speciaal voor de moderne mens zullen we ook een QR-code aanbieden.

We doen het coronaproof: als we ons allemaal aan de adviezen houden, bent u hartelijk welkom. Houd 1,5 meter afstand, kom niet in drommen tegelijk en gebruik de gehele breedte van het kerkportaal. We hebben een paar extra maatregelen: we hebben geen eten en drinken, u kunt niet naar het toilet en niet naar boven of de toren in.

Wat: zie de website, https://rensswart.nl/corneliusbasiliek/nieuws.php
Waar: Corneliusbasiliek, Kapelaan Kockstraat 44, 4651 XE Welberg
Wanneer: Zaterdag 26 september 2020 van 14 tot 17 uur
Wie: Rens Swart, corneliusbasiliek@rensswart.nl, 06 28 33 45 94

Een eerste stukje logboek: de klok repareren, een muur stofzuigen maar vooral de vlonders op de vloer in mootjes zagen

De vloer zonder banken maar nog met drie van de vier vlonders

32 augustus 2020

De 'Corneliusbasiliek' is de plek waar ik nu emmertjes zweetdruppels achterlaat. Ja, het is nogal een klus, een groot monumentaal gebouw met een netto vloeroppervlak van 710 vierkante meter verbouwen is even iets meer dan je woonkamer van 50 m2, zeker omdat ik bijna alles in mijn eentje doe. Ik heb een plan en ook al denk ik er veel over na, toch kom je onvermijdelijk details tegen waar je oplossingen voor moet bedenken. Maar de kerk is zeker niet alleen een probleem, of laten we zeggen uitdaging, het is ook een genoegen.

Al doende in de kerk vertel ik in gedachten het verhaal, ik heb er tijd genoeg voor tijdens de inspanningen. Maar om het vervolgens zo op te schrijven, zo compleet, weloverwogen, goed geschreven en instructief geïllustreerd als ik me voorstel, dat lukt me niet, dat had ik kunnen weten, er gaan immers maar 48 uur in een etmaal.

Daarom koos ik ervoor een stukje logboek voor je te schrijven. Niet chronologisch vanaf het begin, mijn georganiseerde welgeschreven ideaal, welnee: daar is het veel te laat voor. Maar vanaf twee weken geleden tot nu aan toe. De afgelopen weken ben ik vooral met de vloer bezig geweest: ik moet immers in oktober verhuisd zijn en oplettende lezertjes weten hoeveel spullen ik heb. Maar er komen altijd klussen tussendoor, zowel dingen die niets met de vloer te maken hebben, zoals de klokken, als dingen die óók nodig blijken.

Lees mijn logboek hier, rijk geïllustreerd met foto's.

Ik moet nu flink doorwerken, maar het schiet op

Corneliuskerk

De stampbetonnen vloer die onder de vlonders tevoorschijn komt, blijkt weliswaar sterk genoeg voor auto's en heftruck, maar erg ruw en inegaal. Als je hem op den duur wilt vervangen door een vlakke vloeistofdichte vloer met (voorbereiding voor) vloerverwarming, hoe ver moet ik dan gaan met hem nu te egaliseren? Dat moet wel vóór de verhuizing. Wat is wijsheid?

Corneliuskerk

Alle banken en knielbanken zijn nu losgemaakt van de vloer. De houtworm wordt bestreden en vervolgens worden ze met de heftruck (ze wegen 105 kilo) nauwkeurig opgestapeld in het noordertransept. Rechtsvooraan elektrabuis, installatiekabels, ouwe en nieuwe lampen, zaagtafel, gereedschap en de hele mikmak. Foto gemaakt op 14 juli 2020.

Corneliuskerk

De eiken banken worden bewaard in het noordertransept. Het is wel puzzelen hoe je ze handig en veilig op elkaar kunt zetten, zes op elkaar. Doordat de vlonder van de linkerkant van de viering reeds is verwijderd, is er wat bewegingsruimte met die zware lange dingen. Tevoren worden ze schoongemaakt en de houtworm wordt verzocht het hiernamaals verder onveilig te maken.

23 juli 2020

Ik had me voorgenomen een logboek bij te houden of dan in ieder geval af en toe wat op mijn website te schrijven zodat u als geïnteresseerde op de hoogte blijft. Dat logboek is er: elke week ben ik nu zo'n twee dagen in de Corneliusbasiliek en alles wat ik doe of constateer of opmeet schrijf ik voor mezelf op. Maar dat omschrijven naar iets wat publicabel is op de website is te veel werk.

In ieder geval ben je met de twee uitgebreide verhalen over waarom ik de Corneliuskerk kocht en wat ik er van plan ben te gaan doen al heel veel te weten gekomen, hoop ik.

Op bijna alle onderwerpen die in het menu hiernaast in grijs staan, heb ik flinke vorderingen geboekt. Waar ik nu vooral mee bezig ben: ik moet in september 2020 verhuizen omdat ik in oktober mijn huidige hal uit moet. Ik moet me tot hoofdlijnen beperken en flink doorwerken.

Ik heb veel gepiekerd over en onderzoek gedaan naar de vloer: dat is het belangrijkste dat klaar moet zijn. Het punt is kort samengevat: de huidige vloer is wel sterk genoeg, maar niet vlak en dicht genoeg, egaliseren en behandelen blijkt toch erg veel werk, dus dat wordt duurder en duurder, dus kan ik dan niet beter iets meer uitgeven en gelijk een nieuwe vloer met een voorbereiding voor vloerverwarming aanleggen? In een deel van de kerk (vanwege de kosten), bijvoorbeeld waar straks al mijn spullen komen te staan en ik daarna niet meer bij kan? Nee: dat wordt veel en veel te duur! Ik heb dus nu een minimumoptie voor de vloer bedacht die hopelijk toch goed genoeg is. Mocht ik met de verkoop van de kavels voldoende verdienen, dan kan de vloer alsnog deels worden vernieuwd.

Maar vóór ik met de vloer aan de slag kan, moeten de banken van de vlonders verwijderd worden, schoongemaakt en behandeld en opgeslagen in het noordertransept. Dat is veel en zwaar werk. Daarna moeten de vlonders worden verwijderd. Idem dito. Daar ben ik nu mee bezig.

Ondertussen ben ik nog met mijn kerkuilen in de weer, met de heftruck en de mogelijkheid hem op te laden, met het bestrijden van het ergste onkruid, en zijn de goten gedaan en heb ik de werkzaamheden aan de leien daken en loodwerk op een rij en zijn Monumentenwacht en leidekker voor inspectie respectievelijk offerte langsgeweest. Ook de nieuwe hoofdverlichting is grotendeels al aangebracht, maar nog zonder bedrading voor de dimmers.

Ideeën voor activiteiten in de Corneliusbasiliek

18 juli 2020

Aan de ene kant is de Corneliusbasiliek een private werkplaats waar ik lekker rommel kan maken. Aan de andere kant lijkt het me leuk de prachtige kerk af en toe open te stellen en de gelegenheid te bieden er activiteiten te organiseren. Mijn overwegingen hierbij heb ik uitgebreid op een rij gezet op de pagina 'activiteiten'.

Inclusief allerlei suggesties voor wat er mogelijk zou zijn. Misschien brengt het je wel op een idee? Laat het me weten!

Ik heb er ook opgemerkt dat het mooi zou zijn de Mariakapel in ere te herstellen en voor gebed beschikbaar te stellen als er in de kerk wat te doen is. Ook historisch gezien is het een belangrijke plek. Makkelijk wordt dat niet.

Hoe mijn fascinatie voor religieuze architectuur en de behoefte aan een bedrijfshal leidde tot de koop van de Corneliusbasiliek

26 juni 2020

De pagina over de koop van de Corneliuskerk is in het Nederlands vertaald. Een paar weken later was ook die over het gebruik van de kerk vertaald (raar dat dat meer tijd kost dan het schrijven zelf).

14 juni 2020

Het leek me leuk uitgebreid te vertellen hoe mijn levenslange fascinatie voor religieuze architectuur, gecombineerd met de behoefte aan een bedrijfshal, uiteindelijk leidde tot de speurtocht naar een kerk en de aankoop van de 'Corneliusbasiliek'. Omdat ik wereldwijd een paar vrienden heb die geen Nederlands spreken, schreef ik in het Engels, ik moet dit nog naar het Nederlands vertalen maar dat vind ik makkelijker dan andersom. Zie acquiring the Cornelius church.

Omdat ik mij niet kon inhouden heb ik een aparte pagina gemaakt over wat mijn eisen aan het gebouw zijn en hoe ik de Corneliusbasiliek ga gebruiken.

Ik moet nog de juiste foto's en bijschriften plaatsen en de pagina in het Nederlands vertalen.

Foto's van een paar bouwkundige problemen en andere klussen

8 juni 2020

De bouwkundige problemen waar de Corneliusbasiliek mee kampt heb ik denk ik aardig in kaart. Ik heb hiervan tientallen foto's gemaakt en enkele daarvan heb ik nu op de pagina met onderhoudswerkzaamheden ('werk aan de winkel') geplaatst. Niet schrikken!

Film en geluidsopname van de luidklokken van de Cornelius

17 april 2020

Zoals eerder gemeld, worden op inmiddels 900 plaatsen in Nederland de 'Klokken van Hoop' elke woensdagavond geluid. Ik zou het geweldig vinden 'mijn bronzen meiden', zoals ik de klokken liefkozend noem, hun diepe stem over Welberg te laten galmen. Tot onze spijt is mij dit niet toegestaan.

Maar … ik weet een creatieve oplossing, die misschien toch een beetje hoop geeft! Ik plaats hier een geweldige opname die is gemaakt vóór de kerk verkocht werd! Zodat je er tóch nog wat hoop uit kunt putten!

De microfoons hingen een paar meter boven de klokken maar niettemin overstuurt de opname toch nog iets. De opname begint met de uurslag. Daarna begint de kleine klok te luiden (Johanna, een a1) en na enige tijd komt daar de grote klok (Maria, een g1) bij. Johanna is met haar 405 kilogram wat slanker dan Maria met 571 kilo, maar ze klinken geweldig.

Je vindt de opname hier als mp3.

De luidklokken van de Corneliusbasiliek in Welberg 17m00 20,4 MB

Ik ben erg blij dat we die opname tenminste hebben! En hier is dan de film. Het is leuk dat hij begint met naar de klokken toe te klimmen vanuit de toren.

De Cornelius een basiliek?

3 april 2020

Je leest hier over de Corneliusbasiliek in Welberg. Nu zul je denken: "Corneliusbasiliek? Hoe komt dat zo? En wat is een basiliek?" De term basiliek refereert aan een pauselijke eretitel. Ik leg je dat op deze pagina precies uit. De Corneliuskerk heeft deze eretitel nooit gehad en zal hem, nu hij ontwijd is, ook nooit meer krijgen. Voor de Corneliusbasiliek in Welberg is het gewoon een creatieve naam voor een prachtig gebouw. Lees er hier meer over.

Webpagina's online, meld je aan om op de hoogte te blijven!

2 april 2020

Het leek me leuk om mijn verhalen met de Corneliuskerk, 'Corneliusbasiliek' zoals ik hem meestal noem, te delen met de mensen die er belangstelling voor hebben en dus op mijn website te zetten. Dat is misschien met name aardig voor de betrokken dorpsbewoners van Welberg. Ik ben er immers minstens anderhalve dag per week en ik werk keihard maar je ziet er niet veel van.

Op een avond in maart heb ik in een ruk een hoop tekst geschreven. Maar dat moet ik nu nog onderverdelen in logische pagina's, de html-code eromheen (ik maak de webpagina's die u nu leest met de hand, ik schrijf ze als computerprogrammeur!) en plaatjes en menustructuur.

Die menustructuur hiernaast (als je op Corneliusbasiliek klikt, klapt dat uit) laat zien wat er in mijn hoofd zit en wat ik daar in de loop van de tijd uit hoop te schudden. Het is allemaal nog een beetje eh … grijs :-)

Nu ik wereldkundig wilde maken dat ik op woensdagavond 1 april 2020 de klokken had willen luiden, heb ik in sneltreinvaart in ieder geval toch een openingspagina gemaakt plus een nieuwspagina.

Facebook heb ik bewust niet. Wil je op de hoogte blijven, stuur mij dan even een berichtje: klik hierop.

Klokken van hoop: klokluiden

Corneliuskerk

1 april 2020

Als teken van hoop en troost in deze tijd van ernstige crisis, heeft de Paradijskerk in Rotterdam het initiatief genomen om op woensdagavond om 19 uur een kwartier de klokken te luiden. Dit initiatief is door de Raad van Kerken overgenomen en heeft zich verspreid over honderden kerken in Nederland. Dit klokluiden heeft geen religieuze connotatie, al verbaast het natuurlijk niet dat Christenen vanwege het belang dat zij hechten aan naastenliefde hierachter de drijvende kracht zijn.

We kunnen elkaar niet zo makkelijk meer ontmoeten, nu het Coronavirus een serieuze bedreiging voor ons vormt. De mensen in de zorg en de wetenschap werken keihard en doen het risicovolle werk om de getroffenen zo goed mogelijk te verzorgen en de verspreiding van het virus af te remmen. Om elkaar tot steun te zijn, om elkaar in gedachten te ontmoeten en om hoop te putten uit dit eeuwenoude geluid van gemeenschapszin, luiden we de klokken. Ik zou dat vanavond ook graag doen in Welberg.

Jammer genoeg mag ik dat van de bisschop niet. De kerk is ontwijd en door de kerk te kopen heb ik me aan een heel stel regels te houden. D'r mag niks dat zou kunnen refereren aan religieuze symbolen of gebruiken. Daar hoort het luiden van de klok expliciet ook bij!

Dat laat onverlet dat het een heel mooi initiatief is om de Klokken van Hoop te luiden! Voorlopig geldt dit initiatief voor elke woensdag tot eind april. Voor meer informatie kijkt u op de website Klokken van hoop.

Wel nieuws maar geen tijd

8 maart 2020

Er is geen nieuws, behalve dat er heel veel te vertellen is over wat ik in ruim één dag per week sinds december 2019 in de Corneliuskerk gedaan heb. Ik houd er een logboek over bij, ook omdat ik daardoor orde in de chaos en enorme hoeveelheid informatie schep.

Ik zal dat gaandeweg, op de voor mij gebruikelijke onvoorspelbare chaotische manier, op deze website opschrijven en daarna berichten toevoegen.

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart