Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Zingen

2008 en december 2019

Hoewel ik grote ervaring heb als koorbegeleider (ik begon er immers al mee op mijn veertiende), was ik niet gewend mijn stem te gebruiken. Toen het Haarlemmermeers Kamerkoor in 2004 dringend om versterking verlegen zat, dacht ik: ik ga dat eens proberen. Onder leiding van Johan Akerboom en daarna Carla Doorenspleet hebben we op hoog niveau gezongen, tot we wegens de te kleine bezetting tot opheffing besloten. We hebben op 4 februari 2007 met zijn tienen een mooi afscheidsconcert gegeven. Vanaf oktober 2005 was ik voorzitter.

Van eind 2007 tot eind 2008 zong ik bas in het twaalf leden tellende koor Quasi Quartetto. Hiernaast een foto van het concert in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp op 30 november 2008.

Van 2 oktober 2009 tot en met de uitvoering op 15 november 2009 zong ik in het Pier K Topkoor, een projectkoor van twaalf geschoolde en vlot van blad lezende zangers dat in tien repetities tijd onder meer de 'Funeral sentences for Queen Mary' van Henry Purcell en de 'Sechs Lieder im Freien zu singen' van Felix Mendelssohn-Bartholdy instudeerde onder leiding van Joop van Goozen en daarmee een concert in de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp vulde. Ik heb er een opname van gemaakt; hieronder een deel uit de Funeral sentences for Queen Mary van Henry Purcell.

Man that is born of a woman, uit: Funderal sentences for Queen Mary
Henry Purcell (1659–1695)
Pier K Topkoor
2m18s 2,2 MB

Hiltje la Grouw poogde mij ondertussen sinds begin 2006 met ongebreideld enthousiasme en alle denkbare en ondenkbare creatieve middelen te leren zingen. Dat gaat haar goed af en daar heb ik ook wel bewijzen van, ik neem immers graag op, desnoods mezelf. Het lijkt me echter geen heel goed idee om dat hier publiek te maken. Of eh … zal ik het toch doen?

Goed dan, hier twee opnamen van tijdens de einduitvoering van zangleerlingen van Hiltje La Grouw van Pier K in Hoofddorp op 15 juni 2010. Het eerste is een mooi stuk van Ralph Vaughan Williams. Het begin is er (van mij als bariton, bedoel ik), maar zeker de zuiverheid laat nog danig te wensen over. De pianobegeleiding van Oksana Polman is een paar klassen beter; let ook op hoe zij zich razendsnel aanpast aan mijn rubato (we hadden één keer gerepeteerd). Tsja …

Ik weet niks van en heb nooit belangstelling getoond voor populaire muziek, maar Hiltje heeft mij toch verleid samen met een stel leuke meestal veel jongere meiden een stukje uit de beroemde musical Grease te zingen … 'Beauty School Dropout'. Dit is voor mij heel bijzonder en ik vond het nog leuk ook! Let ook op het commentaar van Hiltje aan het einde.

Bright is the ring of words, uit: Songs of travel
Ralph Vaughan Williamns (1872–1950)
Rens Swart (bariton) en Oksana Polman (piano)
1m40s 2,0 MB
Beauty School Dropout, uit: Grease
Frankie Avalon
Rens Swart (bariton) en zangers en instrumentalisten van Pier K
3m30s 4,2 MB

Omdat je zingen alleen goed kunt doen als je voldoende tijd steekt in oefenen en ik dat weinig deed omdat wat dat betreft mijn vele andere bezigheden mij meer trokken, heb ik in 2010 toch maar afscheid van het zingen genomen …

Hoewel … per 1 januari 2014 ben ik in de Sint-Laurentiuskerk in mijn woonplaats Dongen vaste tweede dirigent-organist, of in mijn geval beter organist-dirigent, twee zondagen per maand. 'Co-titularis' vind ik wel een sjieke term. Ik moet dan niet alleen de vieringen op het orgel begeleiden, maar ook het koor leiden. Tegelijk ja. Dat doe ik dan door mijn hoofd te bewegen want mijn handen en voeten houd ik graag op de klavieren. En bij de repetities vóór de mis is het dan wel handig dat je iets van zingen weet en dat je tijdens het orgelspelen ook de vier zangstemmen in het oor houdt.

Het Haarlemmermeers Kamerkoor onder leiding van Johan Akerboom tijdens Dialoog in Muziek

Het Haarlemmermeers Kamerkoor onder leiding van Johan Akerboom tijdens Dialoog in Muziek, 5 februari 2006 in Hoofddorp

Quasi Quartetto deed mee aan de Kerstkorendag in de Oude Bavo in Haarlem op 15 december 2007

Quasi Quartetto deed mee aan de Kerstkorendag in de Oude Bavo in Haarlem op 15 december 2007. Foto Laurens

Quasi Quartetto tijdens het concert in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp op 30 november 2008

Quasi Quartetto tijdens het concert in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp op 30 november 2008

Rens Swart zingt solo tijdens een leerlingenconcert in de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp

Rens tijdens zijn aandeel in het concert door gevorderde leerlingen van Hiltje la Grouw en Marianne Koopman, met Joop van Goozen aan het Knipscheer-orgel in de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp, 16 februari 2008. Als zanger, welteverstaan! Soms is het goed dat een plaatje geen geluid maakt. Foto Dick van Voornveld

De leerlingen bij de voorbereidingen van het leerlingenconcert in de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp

Ik woon sinds 2011 niet meer in de Haarlemmermeer, dus het is mij ontgaan dat de Hoofdvaartkerk omstreeks dat jaar onttrokken is aan de eredienst. Laten we daarom ook deze foto maar plaatsen. Het is tijdens de voorbereidingen op het concert door gevorderde leerlingen van Hiltje la Grouw, Marianne Koopman (zang) en Joop van Goozen (orgel, op het podium op de rug gezien). 16 februari 2008, foto Dick van Voornveld

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart