Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Het interieur van de Corneliusbasiliek

De Corneliusbasiliek heeft een interieur met fraaie elementen. Het is jammer dat doopvont, aankleding van de Mariakapel, altaren, kaarsenstandaarden, kruiswegstaties en dergelijke verwijderd zijn. Maar we hebben nog wel wat over: gebrandschilderde ramen, kerkbanken, orgel. Ik hoop dit in de loop der tijd te beschrijven op deze pagina's.

Maar nu eerst …

Verkoop van de vuren kerkbanken

21 september 2020

Gelukkig zijn bijna alle kerkbanken van de Corneliuskerk in de kerk blijven staan bij de verkoop van de kerk. Ze staan allemaal nog rotsvast geschroefd aan de houten vlonders. Het zijn massief eiken banken, vormgegeven in de stijl van de kerk, enigszins refererend aan de Art Deco. Deze eiken kerkbanken bewaar ik allemaal zorgvuldig: ze zijn losgemaakt van de vloer en keurig opgestapeld in het noordelijke transept. Wat ik bij die actie tegenkwam, zal ik nog wel eens beeldend verhalen …

Alleen al omwille van de ruimte, moet ik toch afscheid nemen. Ik heb besloten de vuren banken weg te doen. Dit zijn maar enkele banken, die werden bijgeplaatst toen het aantal zitplaatsen in de kerk werd verhoogd. In het dwarspad in het midden van de kerk werd een extra vlonder gelegd, waarop een extra bank werd geplaatst. Ook achteraan werd een rij banken toegevoegd. In het achterste deel van de kerk waren 'kinderbanken' of 'armenbanken' geplaatst: banken van simpel vurenhout, zonder rugleuning, maar uiteraard wel met een knielbank!

Dus als u een mooi aandenken aan de Corneliuskerk wilt, grijp uw kans! De meeste banken zijn ongeveer zes meter lang … als u het echt wilt en er zijn geen andere belangstellenden, hebben we een cirkelzaag bij de hand. Veel simpeler zijn de kinderbanken of armenbanken en daar zijn er heel veel van. Als u er daar een van wilt hebben, of een sneetje kinderbank: doe een bod!

Ik beschrijf ze hieronder. Ik heb alle banken een nummer gegeven. 1N betekent eerste rij aan de noordkant, dat is als je de kerk binnenkomt links. X1N betekent de eerste toegevoegde bank aan de noordkant. Het ding vóór de eerste bank, met alleen een knielbank en een plank om je boekje op te leggen, noem ik een borstwering. Foto's hieronder.

Bank X1Z en borstwering X1Z

X1Z – Bank zonder rugleuning, later bijgeplaatst over de tegels in het middenpad rechts (zuid), dat kun je op de eerste foto hieronder duidelijk zien. De borstwering van de originele bank erachter diende als rugleuning. 11 zitplaatsen. De zitting is een enorme massieve vuren plank (in drie delen), met inkeping ter hoogte van de vieringpijler. Afmetingen 622 cm lang, 32 cm diep, 47 cm hoog.

X1Z – Borstwering van bank X1Z. Er zit wat houtworm in, ik heb wel spul om die te bestrijden. Afmetingen 620 cm lang, 42 cm diep, 90 cm hoog.

Een vurenhouten bank en een borstwering die ik graag kwijt wil Een vurenhouten bank en een borstwering die ik graag kwijt wil

Bank X1N en borstwering X1N

X1N – Bank zonder rugleuning, later bijgeplaatst over de tegels in het middenpad links (noord). De borstwering van de originele bank erachter diende als rugleuning. 11 zitplaatsen. Grote vurenhouten plank in twee delen, met inkeping ter hoogte van de vieringpijler, zie foto hieronder. Afmetingen 620 cm lang, 30 cm diep, 47 cm hoog.

X1N – Borstwering van bank X1N. Met alle emaille zitplaatsnummerplaatjes 149–159! 11 zitplaatsen. Afmetingen 619 cm lang, 43 cm diep, 90 cm hoog.

Een vurenhouten bank en een borstwering die ik graag kwijt wil Een vurenhouten bank en een borstwering die ik graag kwijt wil Een vurenhouten bank en een borstwering die ik graag kwijt wil

Bank 14N

14N – Bank met rugleuning, achteraan bijgeplaatst, links (noord). 9 zitplaatsen. Eén lange massief vuren plank vormt de zitting. Hij is gaaf, wordt geleverd inclusief kauwgom en knielkussenhaakjes en heeft geen emaille plaatsnummerbordjes omdat hij achteraan stond. Afmetingen 507 cm lang, 45 cm diep, 91 cm hoog, zithoogte 47½ cm. Dit is denk ik de mooiste van het stel.

Een vurenhouten bank die ik graag kwijt wil Een vurenhouten bank die ik graag kwijt wil Een vurenhouten bank die ik graag kwijt wil

Bank X2Z

X2Z – Bank zonder rugleuning, achteraan bijgeplaatst, rechts (zuid). 9 zitplaatsen. Zitting uit één massieve plank. Afmetingen 511 cm lang, 32 cm diep, 47 cm hoog. Een vurenhouten bank die ik graag kwijt wil

Borstwering X2Z

X2Z – Borstwering, de knielbank is er kennelijk afgebroken. Met emaille zitplaatsnummerbordjes B, C, D, E, F en G, dat dan weer wel. Afmetingen 509 cm lang, 17 cm diep, 91 cm hoog.

Een vurenhouten borstwering die ik graag kwijt wil Een vurenhouten borstwering die ik graag kwijt wil

Eiken kinderbank

Eiken kinderbank, noordertransept bij Mariakapel. Het is het achterste bankje van de drie op de foto hieronder. Afmetingen 327 cm breed, zitting 18½ cm diep. Met gratis bijpassende eiken knielbank!

De eiken kinderbank van bij het Maria-altaar die ik graag kwijt wil

Heel veel kinderbanken

De kinder- of armenbanken die in de kerk achteraan stonden en die door Ontspanning voor Welberg in de sacristie waren opgestapeld, heb ik bij elkaar op het priesterkoor gezet. Ik heb geen tijd gehad om er verder naar te kijken. Ze hebben geen rugleuning. De meeste van de banken hebben een knielbank (voor de mensen die achter je zitten natuurlijk …). Ze zijn ongeveer 620 cm lang, maar nauwelijks bang voor de cirkelzaag.

De vurenhouten kinderbanken die ik graag kwijt wil Een vurenhouten armenbanken die ik graag kwijt wil

Het gaat me er niet zozeer om dat de banken geld waard zijn of heel waardevol zijn. Ik hou op zich al niet van weggooien en als jullie er een mooi aandenken aan hebben dan is dat mooi. En ik hoop dat het een aanleiding is om wat te doneren voor het onderhoud van de Cornelius, dan is het dubbel mooi!

Doe een donatie!

Ook zonder een kerkbank of iets dergelijks te 'kopen', is het natuurlijk mogelijk een donatie te doen. Je donatie wordt besteed aan het onderhoud van de Corneliusbasiliek. Bovenaan de lijst staat de reparatie van de leien van het kerkdak. Klik op de knop, dan krijg je een aantal opties!

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart