Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Orgelconcerten door Rens Swart English text Nederlandse tekst

November 2016

Weliswaar ben ik gefascineerd door het orgel en heb ik duizenden uren gespeeld, waarvan duizend in de kerk, maar als amateur ligt het niet zo voor de hand om concerten te geven. Daarvoor moet je stukken tot in de puntjes beheersen en dat te bereiken is meestal niet zo mijn doel en van de meeste amateurs niet, denk ik. Misschien is dat wel waar het dédain voor amateurs, dat ik eerder beschreef onderaan de pagina over mijn opleiding tot organist, vandaan komt.

Niettemin heb ik enkele keren toch een concert gegeven, met de vereiste hang naar perfectie. Bij de ingebruikname van het gerestaureerde orgel van de Sint-Bonifatuskerk in Alphen aan den Rijn, in 1984 alweer, en in 1985 toen gevierd werd dat het 300 jaar geleden was dat de grootste componist aller tijden, Johann Sebastian Bach, werd geboren. Toen bleef het 30 jaar stil, althans op het concertfront, maar op 30 juli 2016 gaf ik weer een concert, ditmaal in de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout. Ik koos toen het thema 'Lyriek in de orgelmuziek' en kon het niet laten een uitgebreide en persoonlijke toelichting voor de toehoorders te schrijven.

Orgelconcert 'Lyriek in de orgelmuziek' door Rens Swart op het orgel van de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout, juli 2016

Orgelconcert bij gelegenheid van Bach's driehonderdste geboortejaar door Rens Swart op het Steinmeyer-orgel van de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, 1985

Rens Swart aan de speeltafel van de Sint-Jansbasiliek te Oosterhout

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart