Fascinatie is de sleutel tot kwaliteit

Orgels en orgelspel: hoe dit voor Rens Swart een fascinerende bezigheid werd English text Nederlandse tekst

Najaar 2014

Orgelspelen is voor mij de meest inspirerende bezigheid. Toen ik op mijn tiende begon met orgelles, had ik niet kunnen denken dat ik door orgelspelen, maar vooral ook door alles eromheen zo geïnspireerd zou raken: orgels, orgelbouw en de (liefst negentiende-eeuwse) gebouwen waarin orgels staan.

Op de volgende pagina's neem ik u mee op de tocht vanaf het begin naar het heden. Hoe ik als kind tot de keuze voor het orgel kwam, hoe ik les kreeg, hoe ik voor het eerst de liturgie begeleidde toen ik veertien was, waar ik sindsdien als (al dan niet vaste) organist werkzaam ben geweest en wat voor orgels en kerken het daar betreft. Zie ook het menu hiernaast.

Ook heb ik wat artikelen geschreven die ik hier publiceer en verder laat ik u graag weten wat de dingen zijn die mij het meest inspireren. Ik hoop dat u mijn verhalen, die ik door mijn enthousiasme onmogelijk beknopt kan houden, het met plezier zult lezen. Reacties zijn welkom!

> Volgende pagina:   Mijn keuze voor het orgel

Rens bespeelt voor het eerst het orgel in de Bonifatiuskerk in Alphen aan den Rijn

Toen ik in 1977 voor de eerste keer het orgel van de Sint-Bonifatiuskerk in Alphen aan den Rijn bespeelde, maakte mijn vader deze foto. Ik was toen dertien en had niet kunnen vermoeden dat ik een jaar later zou beginnen aan een 26-jarig organistschap van dit orgel. Links van mij mijn broer André.

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart